środa, 30 marca 2016

Moje Wielkanocne menu

Bo kto powiedział, że musi być zgodnie z tradycją?
Śniadanie Wielkanocne, tutaj owszem mogę się zgodzić, że powinno być tradycyjne... jajko z chrzanem, kiełbasa, boczek, sałatka jarzynowa, no i oczywiście chleb. Raz w roku mogę. Nie jestem chora na celiakię, więc przeżyję. Ale co do pozostałych posiłków, to myślę, że mogę zaproponować jakąś alternatywę za rosół czy schabowy.

Zacznijmy od leczo...


* Dużą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym
* Kiedy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wołowe (400 g), smażyć na małym ogniu
* Doprawić solą, pieprzem i chilli cayenne
* Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dołożyć do podsmażonego mięsa i dusić dalej na małym ogniu
* 3 pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dołożyć do potrawy, kiedy papryka i cukinia będą miękkie
* Doprawić oregano i majerankiem, można dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

A co powiecie na karkówkę w piwie?


* Karkówkę pokroić w plastry około centymetrowej grubości, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, podsmażyć na oleju rzepakowym
* Cebulę pokroić w paski i posypać nią ułożone wcześniej w naczyniu żaroodpornym mięso
* Zalać około 200 ml piwa (może być ciemne)
* Piec w piekarniku w temperaturze 200° C przez około godzinę
* Można dołożyć ziele angielskie i liść laurowy

Zrobiłam jeszcze hummus, ale to już w oddzielnym poście ;)

Smacznego!!

Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz