- Na dużej, głębokiej patelni, na oliwie z oliwek (ewentualnie oleju rzepakowym) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę (2 średnie) i czosnek (3 ząbki). Doprawić kminkiem, chili i oregano. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, a potem mieloną wołowinę. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i pomidory (2 średnie). Przyprawić pieprzem i szczyptą soli.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 25-30 minut. Można co jakiś czas dodać odrobinę bulionu wołowego.
- Pod koniec dodać czerwoną fasolkę z puszki i dusić przez kolejne 5 minut.
Można podawać z kaszą gryczaną, jaglaną lub ryżem.
Smacznego!!
Kinga
Ja wolę, gdy chili con carne jest mniej płynne ;)
OdpowiedzUsuń