niedziela, 27 lipca 2014

Suplementy dla sportowców

Baton proteinowy - Mass Core


Składniki:
- chrupki sojowe (białko sojowe, mąka ryżowa, ekstrakt sodu jęczmiennego, sól), syrop glukozowo - fruktozowy, białka mleka, chrupki sojowe (białko sojowe, skrobia z tapioki, sól), syrop glukozowy, czekolada mleczna (cukier, masło kakaowe, mleko w proszku, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty), migdały 8,2%, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), oligofruktoza, białko sojowe, fruktoza, kawałki mlecznej czekolady 2,4% (cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), wanilia), tłuszcz palnowy, minerały (wodorofosforan potasu, fosforan wapnia, tlenek magnezu, difosforan żelaza, tlenek cynku, siarczan miedzi, siarczan manganu, jodek potasu, selenian sodu), słodzone mleko skondensowane, olej słonecznikowy, aromaty, olej palmowy, emulgatory (lecytyna sojowa), karmelizowany syrop cukrowy, cukier, sól, witaminy (C, niacyna, E, D-pantotenian wapnia, B2, B6, B1, A, foliany, D-biotyna, D, B12).

Glicerol - organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol). Ma zastosowanie w produkcji kremów, pomadek, innych produktów kosmetycznych. Jest ważnym surowcem w syntezie związków chemicznych, m. in. niektórych gatunków mydeł. Używa się go także w produkcji materiałów wybuchowych i w garbarstwie. Inne zastosowania: w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i skórzanym, do produkcji barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych, jest składnikiem płynów do napełniania E-papierosów.

Napój izotoniczny - Isoactive


Cytrynian sodu (łac. Natrii citras) – organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Stosowany jako smakowy i konserwujący dodatek do żywności (E331).

Fosforan wapnia − nieorganiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu fosforowego. Używany jest jako dodatek do żywności (E 341c). Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70mg/kg masy ciała.

Chlorek potasu (łac. Kalii chloridum) – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól potasowa kwasu solnego. Sylwin, kainit i karnalit stosowane są jako nawozy potasowe. Chlorek potasu jest też stosowany jako składnik mieszaniny soli do posypywania dróg w zimie. Preparaty chlorku potasu są używane jako leki w niedoborze jonów potasu. Wraz z tiopentalem i lekiem zwiotczającym mięśnie (pankuronium) jest wykorzystywany do wykonywania wyroków śmierci przez zastrzyk trucizny.

Węglan magnezu – nieorganiczny związek chemiczny, sól magnezowa kwasu węglowego. Zastosowanie: wypełniacz do farb i lakierów, odtrutka przeciwko kwasom i metalom, proszek do zębów, puder, lek zobojętniający kwas żołądkowy w chorobach przebiegających ze zgagą, w zapaleniu błony śluzowej żołądka, pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wspinaczka (zapobiega ślizganiu się rąk po chwytach).

Czerwień koszenilowa A, pąs 4R (E124) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny, czerwony barwnik spożywczy. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 4 mg/kg ciała.

Vita-min (Olimp Labs)


Węglan wapnia (E170) – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i wapnia. Używany jako utwardzacz, a także biały barwnik spożywczy, w produktach takich jak: pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, cukierki oraz konserwowe owoce i warzyw. Choć w niewielkich ilościach jest uznawany za nieszkodliwy, to jego nadmiar może powodować bóle brzucha oraz zaparcia.

Tlenek magnezu (magnezja palona) – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków zasadowych zawierający magnez na II stopniu utlenienia. Stosowany jest do wyrobu cementów, odlewów, naczyń ognioodpornych, tygli. Ma również zastosowanie w medycynie jako lek na nadkwasotę i zatrucia. W fotografii służy do zobojętniania emulsji fotograficznej. Proszek błyskowy potocznie nazywany jest magnezją.

Celuloza mikrokrystaliczna (E 460 I) – substancja wypełniająca, stosowana w gastronomii. Obecnie wypiera w nowoczesnych technologiach tradycyjne środki wypełniające, takie jak skrobia czy laktoza i służy właśnie jako wypełniacz w żywności o obniżonej zawartości tłuszczu, wzmacnia strukturę. Przeciwdziała zbrylaniu i zlepianiu się cząsteczek, jest nośnikiem wody i oleju. Zapobiega zlewaniu się cząsteczek tłuszczu i stabilizuje emulsje (np. kremy, pianki). Zapobiega krystalizacji w produktach mrożonych i odmrażanych (np. lody).

Barwniki od 100 do 199

Kinga

1 komentarz: