Składniki:
500 dg mięsa mielonego
6 pomidorów
Papryka - czerwona, zielona i żółta
2 cukinie
10 średnich ziemniaków
2 mozarelle
2 ząbki czosnku
Masło
1 kostka rosołowa
Przecier pomidorowy
Chili, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć bez tłuszczu, doprawiając chili.
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory i smażyć do momentu odparowania soku. Kolejno dodawać pokrojoną w kostkę paprykę, na końcu cukinię. Całość doprawić kostką rosołową, bazylią, majerankiem, pieprzem cayenne. Na koniec dodać przecier pomidorowy.
Dodać mięso do warzyw i dusić przez kilka minut.
Ziemniaki ugotować (doprawić solą) i pokroić w grube plastry.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę mięsa z warzywami, potem warstwę ziemniaków i ponownie mięso z warzywami.
Na wierzchu ulożyć pokrojoną w plastry mozarellę.
Piec w piekarniku w temperaturze 175-185°C przez około 15-20 minut.
Wszystkim bardzo smakowało i nic nie zostało na później :)
Kinga
takie dania najlepsze :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuń