sobota, 26 kwietnia 2014

Dieta bez pszenicy

Trafiłam na ciekawy artykuł w internecie na ten temat:

Wheat Belly: Quick and Dirty

Co należy wyeliminować:
- wszystkie produkty bazujące na pszenicy (chleb, płatki śniadaniowe, kluski, makarony, obwarzanki, muffinki, naleśniki, wafle, pączki, precle, krakersy),
- produkty owsiane (owsianka, otręby owsiane),
- produkty bazujące na skrobi kukurydzianej (sosy zagęszczane skrobią kukurydzianą, chipsy, tacos, tortilla),
- słodkie napoje,
- słodycze

Co można jeść bez limitu:
- warzywa, oprócz ziemniaków, świeże albo mrożone, nigdy z puszki,
- surowe orzechy i migdały, orzechy włoskie, orzeszniki, orzechy laskowe, pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika,
- zdrowe oleje (niepodgrzewane) - oliwa, olej z siemienia lnianego, kokosu, awokado, orzechów włoskich,
- mięso - czerwone, ryby, kurczak, indyk, jaja (najlepiej wiejskie),
- herbata, kawa, woda, niesłodzone mleko migdałowe, mleko kokosowe, woda kokosowa,
- sery, ale nie te pakowane, w plastrach,
- awokado i dipy z awokado,
- hummus,
- niesłodzone przyprawy, jak majonez, musztarda, niesłodzony dressing,
- ketchup bez dodatku fruktozy,
- pesto,
- oliwki

Co można jeść w ograniczonych ilościach:
- owoce - nie częściej niż dwa razy dziennie (maksymalnie dwie garści dziennie) - jagody, cytrusy, jabłka, nektarynki, brzoskwinie, melony, rzadziej - banany, ananasy, mango i winogrona,
- soki owocowe - tylko naturalne i nie więcej niż 56-112 gram dziennie,
- produkty mleczne - nie więcej niż jedna porcja dziennie -  mleko, twaróg, jogurt (niesłodzone, zawartość tłuszczu nie ma znaczenia),
- rośliny strączkowe, fasola, groch,
- słodkie ziemniaki, bataty,
- ryż (biały lub brązowy),
- soja

Nigdy:
- smażone,
- fast food,
- tłuszcze trans,
- wędliny - hot dog, kiełbasa, boczek (w tym miejscu dodam, że ja nie mam nic przeciwko wędlinom pod warunkiem, że pochodzą z pewnego źródła i nie zawierają żadnych ulepszaczy, czyt. wyroby wiejskie),
- produkty zawierające syrop fruktozowy, miód, syrop z agawy, sacharoza,
- przetworzony ryż, mąka ryżowa, produkty z mąki ryżowej lub ziemniaczanej - krakersy ryżowe, płatki ryżowe, precle, biały chleb, płatki śniadaniowe, chipsy ziemniaczane,
- dressingi beztłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu,
- tzw. produkty bezglutenowe

Wszystko jest dla ludzi, ale uważam, że ten artykuł jest cenną wskazówką dla tych, którzy chcą naprawdę zdrowo żyć.

Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz