poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Drugie śniadanie... jogurt naturalny...

Myślę, że nie trzeba długo zachęcać do wyboru jogurtu naturalnego zamiast jogurtu owocowego.

Jogurt naturalny zawiera mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka i żywe kultury bakterii. I jeszcze kilka argumentów za:
- jest łatwiej strawny niż mleko,
- jest doskonałym źródłem białka i wapnia,
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- zwiększa odporność i jest dobrym środkiem leczniczym po infekcji jelit,
- łagodzi objawy PMS u kobiet,
- jest bogatym źródłem witaminy A i B, oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, jod, potas i cynk.

Jogurty owocowe zawierają dodatkowo na przykład: cukier, substancje zagęszczające (pektyna), skoncentrowane soki, aromat naturalny, śladowe ilości jaj, wsad wiśniowy (wiśnie, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sok wiśniowy z zagęszczonego soku wiśniowego), zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna), kwas cytrynowy, regulator kwasowości, cytryniany wapnia, dekstrozę, barwnik E141.

Można świecić w ciemnościach, ale chyba lepiej przeczytać skład z opakowania ;)

Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz