niedziela, 11 sierpnia 2013

Uwaga! Będzie kulinarnie :)

Chlebek domowej roboty od mojej koleżanki Marty :)





Może jak się ładnie uśmiechnę, to dostanę przepis.
Najzdrowsze jest pieczywo razowe, wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera witaminy, sole mineralne oraz błonnik.
Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przyprawy kminku jest dodatkowym źródłem witamin, soli mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Papryka z osiedlowego warzywniaka :)


Czerwona papryka jest źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, witaminy C oraz rutyny. Jej spożywanie ma korzystny wpływ na wzrok, skórę oraz naczynka krwionośne.
Zielona papryka jest obfita w kwas foliowy oraz witaminę E. Jej spożycie pozytywnie wpływa na układ nerwowy i działa krwiotwórczo.
Żółta papryka dostarcza witaminę E, luteinę i zeaksantyny, czyli przeciwutleniacze. Jej spożywanie ma korzystny wpływ na wzrok.

Smacznego!!
Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz