Chlebek domowej roboty od mojej koleżanki Marty :)
Może jak się ładnie uśmiechnę, to dostanę przepis.
Najzdrowsze jest pieczywo razowe, wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera witaminy, sole mineralne oraz błonnik.
Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przyprawy kminku jest dodatkowym źródłem witamin, soli mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Papryka z osiedlowego warzywniaka :)
Czerwona papryka jest źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, witaminy C oraz rutyny. Jej spożywanie ma korzystny wpływ na wzrok, skórę oraz naczynka krwionośne.
Zielona papryka jest obfita w kwas foliowy oraz witaminę E. Jej spożycie pozytywnie wpływa na układ nerwowy i działa krwiotwórczo.
Żółta papryka dostarcza witaminę E, luteinę i zeaksantyny, czyli przeciwutleniacze. Jej spożywanie ma korzystny wpływ na wzrok.
Smacznego!!
Kinga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz