niedziela, 4 sierpnia 2013

Przekąska...mniam... :)

Zamiast batonika polecam suszone owoce


Suszone śliwki są źródłem m. in. witaminy A i błonnika, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Mają działanie przeczyszczające i ich jedzenie reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Suszone morele zawierają beta karoten, kwas foliowy, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, PP. Z uwagi na dużą ilość pierwiastków zasadotwórczych zalecane są w stanach zakwaszenia organizmu, np. po dużym wysiłku fizycznym.
Rodzynki zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne, wapń, bor, magnez i witaminy z grupy B, witaminy C i E. Poprawiają pracę serca i wygląd skóry, podnoszą odporność organizmu.
Do smaku brakuje mi jeszcze suszonego banana... który zawiera serotoninę, zwaną potocznie "hormonem szczęścia". Ma wpływ na pracę mózgu i koncentrację.

Smacznego!!
Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz