Na początek kilka etykiet ze składem...
...i kilka faktów...
Pektyna - mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin. Dla ludzi, pod względem odżywczym, jest ciałem balastowym. Pod względem żywieniowym jest jedną z frakcji błonnika. W przemyśle spożywczym stosuje się sztuczne pektyny, ukryte pod oznaczeniem "E 44".
Naturalne źródła pektyn: jabłka, marchew, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola, cytryny, skórki owoców cytrusowych.
Skrobia modyfikowana - obrabiana skrobia naturalna. Jest nośnikiem, stabilizatorem, zagęstnikiem oraz substancją wiążącą. Głównym źródłem skrobi są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, manioku oraz kolba kukurydzy.
Kwas karminowy, koszelina, karmina (E120) - organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny, katar sienny oraz pokrzywkę.
Karmel - cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego otrzymuje brązową barwę. Jest głównym składnikiem niektórych rodzajów cukierków oraz barwnikiem do napojów typu cola, ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów.
Karagen (E407) - rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Stanowi surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej.
vitalia.pl
Guma guar (E412) - organiczny związek chemiczny z grupy tj. polisacharydów. Jest to dodatek do żywności, zagęszczający oraz stabilizujący produkty.
vitalia.pl
Fruktoza - organiczny związek chemiczny z grupy monosacharydów. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie. W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Jej znaczne ilości mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie poziomu cholesterolu we krwi.
Maltitol - organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Używany jako sztuczny środek słodzący. Jest pozyskiwany z surowców naturalnych (ziarna zbóż).
Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy, stosowana jako słodzik. Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale rozkłada się na szkodliwe związki: chloroglukozę i chlorofruktozę. Są one toksyczne, ale w większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych.
Od dość dawna nie jem jogurtów owocowych. Jeśli już mam potrzebę zjedzenia jogurtu, to wolę naturalny. Im mniej chemii, tym lepiej.
Kinga
ja dodaję do naturalnego owoce, sklepowych owocowych też nie jem :)
OdpowiedzUsuńTo jest najlepsze rozwiązanie :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń