piątek, 2 maja 2014

Pora na jogurt, najlepiej "light"

Na początek kilka etykiet ze składem...



...i kilka faktów...

Pektyna - mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin. Dla ludzi, pod względem odżywczym, jest ciałem balastowym. Pod względem żywieniowym jest jedną z frakcji błonnika. W przemyśle spożywczym stosuje się sztuczne pektyny, ukryte pod oznaczeniem "E 44".
Naturalne źródła pektyn: jabłka, marchew, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola, cytryny, skórki owoców cytrusowych.

Skrobia modyfikowana - obrabiana skrobia naturalna. Jest nośnikiem, stabilizatorem, zagęstnikiem oraz substancją wiążącą. Głównym źródłem skrobi są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, manioku oraz kolba kukurydzy.

Kwas karminowy, koszelina, karmina (E120) - organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny, katar sienny oraz pokrzywkę.

Karmel - cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego otrzymuje brązową barwę. Jest głównym składnikiem niektórych rodzajów cukierków oraz barwnikiem do napojów typu cola, ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów.

Karagen (E407) - rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Stanowi surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej.

vitalia.pl

Guma guar  (E412) - organiczny związek chemiczny z grupy tj. polisacharydów. Jest to dodatek do żywności, zagęszczający oraz stabilizujący produkty.

vitalia.pl

Fruktoza - organiczny związek chemiczny z grupy monosacharydów. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie. W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Jej znaczne ilości mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie poziomu cholesterolu we krwi.

Maltitol -  organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Używany jako sztuczny środek słodzący. Jest pozyskiwany z surowców naturalnych (ziarna zbóż).

Sukraloza (E955) -  pochodna sacharozy, stosowana jako słodzik. Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale rozkłada się na szkodliwe związki: chloroglukozę i chlorofruktozę. Są one toksyczne, ale w większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych.

Od dość dawna nie jem jogurtów owocowych. Jeśli już mam potrzebę zjedzenia jogurtu, to wolę naturalny. Im mniej chemii, tym lepiej.

Kinga

3 komentarze:

  1. ja dodaję do naturalnego owoce, sklepowych owocowych też nie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń